Yaz aylarında hanımların “Bugün ne pişirsem?” derdi ikiye katlanır. Çünkü hava sıcak olduğu için mutfağa girip ağır yemekler ağır yemekler yapmak da yemek de sıkıntı verir.
Bu yüzden hem hafif, hem besleyici, hem de sevilerek yenilecek farklı yemekler hazırlamak isteyen hanımlara dünya mutfağından birkaç tarif sunmak istiyoruz.
Ancak öncelikle hafif yaz yemeklerinin başlıca malzemesi olan közlenmiş sebzelerin hazırlanmasıyla ilgili birkaç pratik bilgi paylaşmak istiyoruz.
Pratik bilgiler:
Közlenmiş sebzelerle hazırlanan yemekler hem sağlıklıdır hem de sevilerek yenilir. Bu sebeple kızartma yerine közlenmiş sebzeleri tercih etmeliyiz.
Ancak hanımları düşündüren bir sorun vardır. Bu sıcak havalarda ocak başında közleme yapmak adeta kabus gibidir. Ayrıca közleme sırasında ocak çok kirlenir ve eve yanmış kabukların kokusu yayılır. Közlenmiş sebzelerin yanmış kabuklarını soyup çıkarmanın zorluğu da cabası… Ancak her işin bir kolayı var.
* Közlenmiş sebzelerinizi fırınınızda kolayca hazırlayabilirsiniz. Bunun için sebzeleri pişme sürelerine tepsiye dizmeniz yeterli.
* Eğer patlıcan, biber, domates, patates, soğan gibi farklı sebzeleri fırında közleyecekseniz, en çabuk pişen biberleri kenarlara, zor pişen patlıcanları ise ateşin kuvvetli olduğu yere orta kısımlara koymalısınız.
* Közlenmiş sebzenizde duman kokusu olmasını seviyorsanız, ocak üstü közleme tavalarını da kullanabilirsiniz.
* Patlıcanlarınızın közlenirken patlamaması için bir bıçak veya çatalla delmelisiniz. Buradan buharı çıktığı zaman çabucak pişecektir.
* Közlenmiş biber ve patlıcanları kolayca soymak için bir tabağa koyup ağzını kapatın, bir süre bekleyin. Kendi buharında bekledikten sonra kabukları kolayca ayrılacaktır.
* Patatesi fırında bütün olarak közlemek isterseniz, tek başına koymalısınız. Çünkü diğer sebzelere göre çok geç közlenir. Ayrıca içleri pişene kadar kabukları yanacaktır. Halbuki en besleyici kısmı kabuğa yakın kısmıdır. Bu sebeple alüminyum folyoya sararak közlemeniz uygun olur.
* Fırında yağsız patates pişirme yöntemlerinden bir diğeri de yanmaz fırın poşetleri ile pişirmedir. Bunun için patatesleri isterseniz soyarak isterseniz, iyice yıkayıp kabuklu olarak dilimleyebilirsiniz.
* Köz patates lezzetine kısa zamanda ulaşmak için bir başka yöntem de elma dilim köz patatestir.
Keskhe Bademjan (Köz Patlıcanlı Bir Tür Garnitür)
Közlenmiş patlıcanla hazırlanan tarifler yaz sofralarının vazgeçilmezidir. İlk tarifimiz, İran Mutfağından bir çeşit garnitür. Yani genellikle İran lokantalarında kebap ve pilavın yanında servis ediliyor. Ancak geleneksel İran sofrasında kızarmış ekmek üzerine sürülerek başlı başına bir yemek gibi de yenilebiliyor.
Bu yemeğin bildiğimiz patlıcan salatalarından farkı, peynir ve cevizle zenginleştirilmiş olması. Bu sayede hafif olmasına rağmen daha doyurucu…
Malzemeler: 3-4 adet orta boy patlıcan, 3-4 adet köy biberi (istenirse acı), Yarım su bardağı iri çekilmiş ceviz, Yarım su bardağı kaşar peyniri veya köy peyniri, (istenirse lor peyniri) 1 diş sarımsak, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 su bardağı süzme yoğurt, tuz, karabiber, pul biber.
Patlıcan ve biber közlenip kabukları soyulur ve bir parmak boyunda doğranıp bir teflon tavaya alınır. Üzerine bir fiske tuz, zeytinyağı ve dövülmüş ceviz ilave edilerek karıştıra karıştıra biraz pişirilir. En son peynir ilave edilip birkaç kere karıştırdıktan sonra ateş söndürülür. Ilık olarak sofraya getirilir. Lor peyniriyle hazırlanırsa soğuk olarak da servis edilebilir.
İsteğe bağlı olarak üzerine yoğurt veya sarımsaklı yoğurt gezdirilebilir. Yahut macun kıvamına gelene kadar karıştırılarak ekmeğe sürülebilir.
Fırında Elma Dilimi Patates Tarifleri
Malzeme: Altı yedi adet orta boy patates. Yağlı kağıt veya yanmaz pişirme poşeti veya biraz yağlanmış fırın tepsisi.
Patatesleri fırçalayarak iyice yıkayın, kurulayın ve kalın elma dilimleri şeklinde dilimleyin. Aşağıdaki yöntemlerden biriyle pişirin.
1- Bir tepsiye yağlı kağıt serip üzerine kabuklu kısmı alta gelecek şekilde dizin. Üstleri kabuk bağlayıp kızardığında pişmiş olacaktır. Bu şekilde hazırlanmış patates, közlenmiş patates tadındadır. İstenirse bütün şeklinde sevdiğiniz bir sosa batırılarak yenilebilir. İstenirse kabukları sırtından alınıp doğranarak çeşitli şekillerde değerlendirilebilir. Mesela salatalara ve hafif garnitürlere katılabilir.
2- Bir tepsiyi sıvı yağ ile yağlayın. Patatesleri bir kase içinde yarım bardak sıvı yağ, tuz, pul biber veya sevdiğiniz baharatlarla harmanlayın. Sonra tepsiye tek sıra halinde yayın. Bu patatesler soyularak da hazırlanabilir. Kızartma patatese yakın bir tada sahiptir. Farklı sebzelerle karışık olarak da hazırlanabilir.
3- Elma dilim patateslerinizi yanmaz fırın poşeti ile de pişirebilirsiniz. Patateslerinizi farklı sebzelerle, tavukla veya hafifçe yağlanmış, tuzlanmış olarak pişirebilirsiniz.
Püf noktası: Patateslerinizi yanmaz poşete yerleştirmeden önce poşetinizin içine bir iki kaşık un koyun, ağzını kapatıp iyice sallayarak her yerinin unlanmasını sağlayın. Böylece pişirme sırasında patatesler poşete yapışmayacaktır.
İslami Hayat
.: Günün Ayeti :. | .: Günün Hadis-i Şerf-i :. | .: Günün Sözü :. |
Şu An Yayında:
Yükleniyor...
DOST YURDU RADYO BURAYA TIKLAYIP YENİ BİR SAYFA AÇABİLİRSİNİZ |
Sitemiz En Güzel Crome Tarayıcıda Görünmektedir |
2013 yılında yayın hayatına giren sitemizde şu ilkeleri benimsedik:
1. Gâyemiz Allah rızası ve Yüce İslam dinine elimizden geldiğince hizmettir.
2. Hedef kitlemiz öncelikle çocuklar, tüm Müslüman kardeşlerimiz ve diğer insanlardır.
3. Dini oyunlar, ilahiler ve çeşitli etkinliklerle din derslerinin daha eğlenceli ve verimli geçmesi bir diğer hedefimizdir.
4. Sitemizdeki tüm içeriklere herkesin ücretsiz ve üyeliksiz ulaşması amaçlanmıştır.
5. Blogger üzerinden yayın yapan sitemiz asla reklama yer vermemeyi birinci yöntem olarak seçmiştir.
6. Kullandığımız tüm İslami bilgilerin sahih İslam kaynaklarına dayanmasına azami özen gösterilmektedir.
7. Sitede bulunan içeriklerde kullanıcılar tarafından sahih dini bilgilere ve insan haklarına aykırı görülen içerikler hemen silinecektir.
8. En büyük sermayemiz ve tek gelirimiz siz değerli dostların bir hayır duasıdır.
|
İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır.
Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır.
” Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)
|
4 Eylül 2013 Çarşamba
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Popüler Yayınlar
-
Aile saadetinin önemli bir konusu da eşlerin anne babalarına karşı olan vazifeleridir. Günümüzde bu ne yazık ki sancılı bir konu haline ge...
-
Bugün ümmet bilinci ve İslâm kardeşliğinin önündeki en büyük engellerden biri ırkçılık ve kavmiyetçiliktir. Bu zihniyetin tezâhürleri, baze...
-
Üç Aylar Orucu" nedir? Kandiller ne zaman ihya edilecek? 2025 Üç Aylar takvimi 2025 üç aylar ne zaman başlıyor? Diyanet İşleri Başkanl...
-
“İnsanı ‘Erkek’ ve ‘Kadın’ olarak birbirine örtü olacak şekilde yaratan Rabbimiz, eşleri birbirlerinde sükûn bulsunlar diye helal kılmıştı...
-
20 Adımda Hayırlı Bir Koca Olmak İyi bir eş olmak her evlilikte önemlidir. Evlilik tam anlamıyla bir ortaklık olmalıdır, iki kişinin de her ...
-
Akademik Akıl yazarlarından Prof. Dr. Nurettin Turgay‘ın köşe yazısı; Bir paylaşımda Yılmaz Güney’in şu ifadesini dinledim: “Delikanlıyı Üç...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum Yazma Kuralları !
1- Küfürlü, Sataşmacı, Spam veya Reklam İçeren Yorumlar Yapmamaya
2-Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına Spam veya Reklam İçeren Yorumlar olmamasına özen gösteriniz.
3- Her zaman nazik bir üslup kullanmaya dikkat ediniz.
4- Cevap yazma süresi değişiklik gösterebilir.
5- Yorumlarınız Yönetici Onayından Geçtikten Sonra Yayınlanacaktır.
6- Anlayışınız için TEŞEKKÜRLER..
Dost Yurdu Radyo