"Allah ve Resulü sizi çağırdığı zaman ona icabet edin." (Enfal; 24)
buyurmadı mı?” dedi, sonra: “Mescidden çıkmadan önce sana bir sure öğreteceğim ki o Kur'an'daki surelerin (fazilet yönünden) en büyüğüdür.” buyurdu. Sonra elimi tuttu. Mescidden çıkmak istediğimiz zaman ben:
“Ya Resulallah! Sana Kur'an'daki surenin (sevap itibariyle) en büyüğünü öğreteceğim, buyurmadın mı?” dedim. Resulullah (S.A.V) şöyle buyurdu:
"O, "Elhamdülillahi Rabbi'l Alemin" yani "Fatiha" suresidir (namazlarda okunan) yedi ayet ve bana verilen Kur'an-ı Azim'dir." (Buhari, Ebu Davud, Nesai, İbn Mace)
Ebu Hureyre (R.A)'den rivayetle Resulullah (S.A.V) şöyle buyurmuştur:
"Allah-u Zülcelal buyurdu ki: "Namazı (kıraatı) kulumla kendi aramda ikiye böldüm. Kuluma istediği verilecektir." Bir rivayette: "Onun yarısı benim, yarısı da kulumundur." Kul: "Elhamdülillahi Rabbil Alemin" (Her türlü övgü Allah'a mahsustur) deyince Allah-u Teala: "Kulum beni övdü." buyurur. Kul: "Errahmanirrahim." (Esirgeyen ve bağışlayan) deyince Allah-u Teala: "Kulum beni övdü." buyurur. Kul: "Mâliki yevmiddîn." (Din gününün sahibi) deyince Allah-u Teala: "Kulum beni yüceltti." buyurur. Kul: "İyyâkena’büdü ve iyyâke nestain." (Ancak sana ibadet eder ve ancak senden yardım dileriz) deyince, Allah-u Teala: "Bu benimle kulum arasındadır. Kuluma istediği verilecektir." buyurur. Kul: "İhdinessıratal müstakim. Sıratallezine en amte aleyhim ğayril mağdubi aleyhim veleddâllin." (Bizi doğru yola, kendilerine nimet verdiklerinin yoluna ilet, gazabına uğrayanlarınkine, sapıklarınkine değil) deyince, Allah-u Teala şöyle buyurur: "Bu kulum içindir. Kuluma istediği verilecektir." " (Müslim)
İbn-i Abbas (R.A)'dan şöyle rivayet edilmiştir:
"Cebrail (A.S) Hz. Peygamber (S.A.V)'in yanında otururken üst tarafından kapı açılmasına benzer bir ses işitip başını kaldırdı ve: "Bu gökten bir kapıdır. Daha önce hiç açılmadı, ancak bugün açıldı." dedi. Ondan bir melek inince: "Bu bir melektir. Yeryüzüne daha önce hiç inmedi, ancak bugün indi." dedi. Daha sonra melek Hz. Peygamber (S.A.V)'e selam verip: "Senden önce hiçbir peygambere verilmeyen, sadece sana verilen iki nur ile seni müjdeliyorum. Bunlar fatiha suresi ile bakara suresinin son ayetleridir. Bu iki sureden okuyacağın her bir harfden dolayı sana istediğin kesin olarak verilecektir." dedi." (Müslim, Nesai)
Rivayet edildiğine göre, Hz. Peygamber (S.A.V) bir gün Ubey bin Ka'b'a: "Namazda ne okuyorsun?" diye sordu. Bunun üzerine Ubey bin Ka'b Fatiha'yı okuyunca, Hz. Peygamber (S.A.V) şöyle buyurdu:
"Canımı kudret elinde tutan Allah'a yemin ederim ki, ne Tevrat'da, ne İncil'de, ne Zebur'da, ne de Kur'an'da bunun bir benzeri daha indirilmemiştir. Şüphesiz ki Fatiha devamlı tekrarlanan yedi ayetli bir suredir. Ve o Kur'an-ı Azim'dir ki bana verilmiştir." " (Tirmizi)
Hz. Peygamber (S.A.V) başka bir hadis-i şerifte şöyle buyurmuştur:
"Ümmü'l-Kur'an başkasının yerine geçer, ama başkası onun yerine geçemez." (Darekutni, Hakim)
"Dört şey var ki, onlar Arş'ın altındaki, hazinelerden indirilmiştir. Onlardan başka bu hazinelerden bir şey indirilmemiştir. Fatiha, Ayete'l-Kürsi, Bakara suresinin son kısmı ve Kevser suresi." (Taberani, Deylemi)
Enes bin Malik (R.A)'den rivayet edildiğine göre, Hz. Peygamber (S.A.V) şöyle buyurmuştur:
"Fatiha ve İhlas Sure'lerini okuduğun zaman, ölümden başka her şeyden güven içinde olursun." (Bezzar)
Tefsir-i Hanefi'de geçtiği üzere Hz. Peygamber (S.A.V) şöyle buyurmuştur:
"Cebrail bana şöyle dedi: "Ey Muhammed! Ben daha önce senin ümmetine verilecek bir azaptan korkuyordum. Fatihay-ı Şerife inince, artık onlara Allah'ın azap etmeyeceği güveni geldi." "
Bunun üzerine Cebrail'e: "Neden?" diye sordum. Cebrail şöyle cevap verdi: "Çünkü Allah-u Zülcelal cehennemi günahkarlar için vaat etmiş yani onlara bununla azap vereceğini hatırlatmıştır. Kur'an'da bu husus şöyle beyan edilmiştir:
"Ve cehennem onların hepsinin toplanacağı yerdir. O cehennemin yedi kapısı olup her kapıdan onların girecekleri ayrılmış bir kısım vardır. Allah'a karşı gelmekten sakınanlar ise cennetlerde pınar başlarındadırlar. Oraya esenlikle gidiniz denilir." (Hicr; 43)
Cebrail sonra şöyle devam etti: "Fatiha'nın yedi ayeti vardır, kim onu okursa her ayet cehennemin kapısına bir perde ya da kapak olur da böylece ümmetin cehennem üzerinden salimen geçerler." "(Tefsir-i Hanefi)
Mişkatü'l-Mesabih isimli eserde geçtiğine göre, Hz. Peygamber (S.A.V) şöyle buyurmuştur: "On şey on şeyi engeller:
Fatiha, Allah'ın gazabını,
Yasin Suresi, kıyamet günündeki susuzluğu,
Duhan Suresi, kıyametin korku ve dehşetini,
Vakıa Suresi, fakirliği ve miskinliği,
Mülk Suresi, kabir azabını,
Kevser Suresi, hasımların kinini,
Kafirun Suresi ölüm anında küfrü,
İhlas Suresi, ikiyüzlülüğü ve samimiyetsizliği,
Felak Suresi, hased edenlerin hasedini,
Nas Suresi, vesveseyi engeller." (Mişkatü'l-Mesabih)
Ed-Dürrü'l-Mensur'da geçtiği üzere, Enes bin Malik (R.A)'den rivayetle Hz. Peygamber (S.A.V) şöyle buyurmuştur:
"Yanını döşeğe bırakıp uzandığın ve Fatiha ile İhlası okuduğun zaman, ölümden başka her şeyden güven içinde olursun." (ed-Dürrü'l-Mensur)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum Yazma Kuralları !
1- Küfürlü, Sataşmacı, Spam veya Reklam İçeren Yorumlar Yapmamaya
2-Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına Spam veya Reklam İçeren Yorumlar olmamasına özen gösteriniz.
3- Her zaman nazik bir üslup kullanmaya dikkat ediniz.
4- Cevap yazma süresi değişiklik gösterebilir.
5- Yorumlarınız Yönetici Onayından Geçtikten Sonra Yayınlanacaktır.
6- Anlayışınız için TEŞEKKÜRLER..
Dost Yurdu Radyo